Alus rūgšanas ilgums

Sodien palasiijos veel maajas alus raudzeetaaja rokasgraamatu – tur rakstiits – “Lielākoties, ja vien raugs ir veselīgs, raudzēšana ilgst divas līdz četras dienas”. Taa, ka ar raudzeesanas periodu mums izskataas viss normaali.

 

Šeit vēl par gatavināšanas saistību ar galvassāpēm otrā rītā:

“Lai arī aktīvākā rūgšana daļa patiešām ir galā, reizē ir sācies cits alus garšas pilnveidošanai svarīgs posms, kas ar aci nav pamanāms. To sauc par pēcraudzēšanu vai nogatavināšanu. Rūgšanas sākumā raugam netrūka barība un tas strādāja ātri, cukuru pārvēršot alkoholā un ogļskābajā gāzē, tai pat laikā radot veselu virkni dažādu blakusproduktu, piemēram, acetaldehīdu, fūzeļus, estērus, dažādas aminoskābes, ketonus, dimetilsulfīdu un citus. Tā kā priekšzīmīgas barības nu ir palicis maz, raugs lēnām ķeras klāt jau minētajiem paša radītajiem savienojumiem, tos daļēji pārstrādājot. Šo savienojumu dēļ, dzerot norūgušu, taču vēl nenogatavinātu alu, var iedzīvoties pamatīgās galvassāpēs, ātrā reibulī un sliktā dūšā – tas tad arī ir galvenais nekvalitatīvi pagatavota dzīvā alus galvenais noslēpums”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: